demolithia.webblogg.se

Årsbästa 2013..

Kategori: Allmänt

Vid den tidpunkt då det var dags dokumentera årbästa -listan gällande releaser 2013 såg den ut enligt följande
:1. 
 Ända sedan jag fick avnjuta en sekvens av preproduktionen av materialet på detta prima alster har man mer eller mindre gått och suktat efter mer. Och ska jag vara ärlig räcker det egentligen inte med att alstret nu är släppt.. man suktar fortfarande efter mer..
 
Då man för x antal år sedan lyckades erhålla några ljudspår av "Wolves Of The North", kan man nog säga man snarare blev "frälst" än avskräckt av det groteskt välpolerade råa soundet. Så istället för få blodad tand tändes en svart låga i önskan om att belöna öronsnäckornas inre oheligt mörkaste gemak med ännu  en inWANsion, vilket besannades i och med  Enjoy The Filth!

Paris måhända stoltsera med sin triumfbåge, men när Cursed 13 spänner an strängarna på den svarta juvelen "Triumf" med obarmhärtig kraftfullt sound, så framkallas mer eller mindre ett abstinensliknande tillstånd, så snart sista tonen bedarrat och man är nödgad masa sig flera meter från startknappen på spelaren, å bedriva andra göromål,önskar man nästan inget hellre än att åter höra detta vidunderliga mästerverk för säkert femtioelfte gången på raken.. I´ll be damned om detta alster inte är en av de mest dynamiska konstruktioner som ruvat i mörkret alltför länge och som under året kikat fram från underjordiska tunnlar..  
 
 
 "Tömten" och hans medarbetare kom tidigare än brukligt i år med leverans av hård klapp...
 

Listan är inte komplett utan en uns Djävulskap! Principtuellt är dilemmat någorlunda liknande att inte få en daglig dos cursed 13.. Att uppleva någon Djävulskaplig liverutual har ungefär samma verkan!
 
For evilty there is no cure..
 
 
Men vid den aktuella tidpunkten hade 2 av de mest efterlängtade dynamiska alstren ännu inte uppenbararat sin mörka närvaro på skivtallriken...Valkyrjas - The Antagonist´s Fire och Necrophobic:s Vomb of Lilithu..

Med facit i hand, om jag  skulle skriva  liknande lista idag, skulle den te sig lite annorlunda..
 
 
1. Valkyrja - The Antagonist´s Fire.. Efter att nu äntligen kunnat njuta av de mästerligt konstruerade spåren, har de utan tvekan åstadkommit vad band såsom exempelvis Watain är ljusår ifrån..även om det finns vissa liknelser i ljudbilden dessa 2 nämnda konstellationer sinsemellan.. Att de dessutom petar ner ett av mina favoriter - Diabolical till en andra placering säger väl det mesta.. kanske..
2. Diabolical - Neogenesis
3. WAN - Enjoy The Filth
4. Cursed 13 - Triumf
5. Djävulskap - Så Mådde Jag 1987
 
Som synes hamnar Invasion och Necrophobic nedanför top-5 strecket. Även om dessa båda alster är nog aldrig så extremt grymt bra, så saknas ändock det där "lilla extra svarta" för att de ska kunna utmanövrera dem som håller sig flytande över vågskvalpet i öronsnäckornas mörka gemak..
På återseende
//Demolithia
 
 
 
 

Verop - Morti Vicinium Esse

Kategori: Allmänt

 
Att ambient musik är stämningsfullt råder väl ingen tvekan om. Oftast införlivas det som intro på något alster eller så införlivas det som makabra undertoner för att kreera mer kraftfull stämning på ett alster.
På Verops 4 låtar långa demo Morti Vicinum Esse kryllar det av makabert ambienta underströmmar, vilket den illustrerade covern vittnar om
Även om det till en början råder en något dyster stämning över konceptet, lättas den fragmentalt upp och man erhåller en befriande känsla i det något karga soundet! Det kanske låter aningen bisarrt.. men jag blir glad av att lyssna..
De smäckra tonerna som framkommer i och med andra utlåtelsen.. är tillräckligt för att få nackhåren resa sig av välbehagliga rysningar vilka sedan löper längsmed rygraden.. Och de viskande stämmorna i samklang med andra "darriga" komponenter är förmodligen pricken över i..
 
Verop är ett två-mannaprojekt bestående av Tsjud och Dimman.
Denna "spöklika" demo ederades 2013 och mixades samt mastrades av "demonen" Jan Röök, som tillika ansvarar för cover-layouten..

rockens baksida...

Kategori: Allmänt

"Var är alla hårdrockare?" Den frågan som en yngre förmåga, involverad i metalsfärens underground domäner, kläckte ur sig häromdagen kan i hög grad te sig både relevant och aktuell.  Var håller egentligen alla hårdrockare hus när det arrangeras evenemang som inte anordnas av "tungviktare", på spelplanen? Ligger de hemma på på soffan och glor på något "svensson-program" på tv?
Att arrangera en spelning är ingen lek. Det är typ 1000 komponenter som ska fixas för att alla pusselbitar ska falla på plats för att göra pusslet komplett, för att hårdra det hela. All den tid, energi och finanser man plöjer ner i "projekt konsert" är knappt märkbart för den oinvigde besökaren som får chans ta del av härligheten.
Vad är ca 45 minuters speltid jämfört med de tusentals timmar man  ägnar åt att förbereda hela kalaset? INGENTING!
Så om man hävdar sig vara hårdrockare och residerar i en s.k "metalstad", där det mer eller mindre vimlar av minst ett hårdrocks/metalband i var & varannat gathörn, borde man väl bemöda sig att ge oss "eldsjälar" en chans?
Även om man nu kanske inte har så mycket annat gemensamt - så har man i allafall hårdrocken! Och då borde det väl inte spela någon roll i vilken lokal konserten hålls.. Även om man nu nödgas hålla sig tämligen nykter under den korta tid av ens liv som passerar revy medan dessa "liverituella" akter pågår? Förtära alkoholhaltiga drycker kan man göra vid andra tillfällen! Dessutom finns det inget ljuvligare än att inmundiga ett av tillvarons livsnödvändiga elixir -  den svarta drycken kaffe!
Dessutom kan man ju numer slå 2 flugor i en smäll genom att spana på sitt favoritprogram via alla dessa "Play-funktioner" via datorn..(tex tv3 play, etc) emedan man smuttar på öl, vin eller vad man nu vill..
MEN - att uppleva ett bands framträdande live vid ett tillfälle upprepas sällan eller aldrig!
Så det är väl bättre att slita sig från sofflocket emellanåt och masa sig iväg på  kalaset man inbjudits till?
Det kostar oftast inte mer än några timmar samt en nätt summa och man får en upplevelse som förmodligen inte går mäta med de "liggsår" man riskerar få av att nöta på sofftyget!
 
Hoppas vi ses frontrow!
 
På återseende
//
Demolithia

Fars Dag..

Kategori: Allmänt

Nu på söndag är det som bekant "Fars Dag", och det kommer säkert bli ett himla ståhej i diverse butker i syfte finna rätta presenten. Vill "far" överhuvudtaget ha den givna gåvan? Vad ska man hitta på om ens far inte längre är i livet? Ska man då färdas flera mil för att uppmärksamma någon som inte gjorde ett dyft för att uppmärksamma någon annan än sig själv?
Varför  kallas det "fäderneland" och "moder jord"? Varför kalla det "modersmål" när språk inte har nåt egentligen förskaffa med den som burit en i en viss tid?
Mjölkas man på ordbruk redan innan man sett dagens ljus? eller får man ordförrådet från "bröstmjölken"?
Varför inte uppmärksamma "systers" eller "brors" eller "sons/dotters" dag? De sistnämnda är väl lika viktiga delar av vilken familjär människohop som helst?
 
Det har nu passerat drygt ett år sedan den far jag haft sedan dagens ljus skådades lämnade jordelivet och förmodligen återsåg sin egen mor & far..somewhere!
R.I.P father.. I will always remember you!

Örongodis..

Kategori: Allmänt

Godis, är som nog så väl bekant en typ av livsmedel, som är avsedd enbart för njutning,,. och ennligt svenska Akademiens ordbok (SAOB) finns det belägg för att ordet använts så tidigt som 1887. "Godis" används även i sammansättningar, som till exempel godisgris, godismonster, julgodis, påskgodis, lördagsgodis och lösgodis. Men på senare år har det dykt upp en annan sammansättning av detta endorfinförhöjande  "livsmedel" - nämligen "örongodis", vilket nog så väl skulle kunna anses som det mest hälsosamma man skulle kunna utsätta sin lekamen för i en tid då det mesta annat man förser sin kropp med mer eller mindre anses vara "hälsovådligt".

Exempelvis:

- Man går nödvändigtvis inte upp i vikt

- Man utsätts inte för diverse "livsmedelsbevarande" substanser, som alltsomoftast förbjuds då media råkat snoka reda på detta.. What You hear is what You get!

Dessutom är nog "örongodis" det minst bullersamma man kan utsätta snäckornas känslighet för.. ty vem har inte uttsatts för mer  "öronbedövande" verksamhet än så? Maskiner som surrar, dånande trafik.. och för att inte tala om snacksaliga människor som  inte verkar rädas använda en tonart som får den högst ljudande mistluren liknas vid en dämpad viskning..

I den "svarta godispåsen" slänger jag med lite "gott & blandat" örongodis: (personliga favoriter)
Nephenzy - Where Death Becomes Art
Bulletsize - "Alone In The Dark"
WAN - Enjoy The Filth
Setherial - Death Triumphant samt Ekpyrosis
Marduk
Valkyrja
Cursed 13 - Triumf
Invasion - ..And So It Begins
Diabolical - Neogenesis
Aeon
Rimfrost
Tzaraath
Djävulskap - "Rakbladsblues" (Nästan så den låten ligger på gränsen gällande gåshudsvaning)
 
Gåshudsvarning utfärdas..
Keep Of Kalessin - "Dark As Moonless Night"
Dark Funeral - "In My Dreams"
Vomitory - "Whispers From The Dead"
 
Nu finns det självklart fler exempel på örongodis att nämna.. som garanterat inte kommer lämna snäckornas innandöme utan att lämna spår av evigt  ogudaktigt minnesvärda spår..(vissa ännu aktuella i sortimentet..)
Godhate, Sanctification, Souldrainer.. You name it..
 
"Endast det onda är gött nog.."
"What doesn´t kills..makes one stronger"
 
På återseende
///
Demolitithia

Open The Gates..

Kategori: Allmänt

 
För någon vecka sedan fick man "genomlida" någon obligatoriskt återkommande arbetsrelaterad företeelse, vilket in the end slutade med att man helt sonika ställde sig frågan "Varför"
Varför ska jag behöva sitta still i flera timmar och lyssna på nån tråkig människa som förmodligen inte kommer tillföra mitt liv minsta tillstymmelse av förändring?
"Jo, för du måste.." Det är obligatoriskt, och ingår i arbetet.
Ok. låt gå för man valt yrke..men att sitta still under flera timmar för att höra på nån som mal på om oväsentligheter medför nog att de flesta skruvar på sig efter drygt 2 minuter typ och börjar fundera på vad man ska ha till middag drygt 2 timmar senare..
Varför är det så? att man tvingas göra sånt man egentligen inte vill, men måste iallafall?
Om man nu föds som en fri individ, varför är man då låst till ett samhälle som förespråkar "hjärntvätt"?
Varför är det fullt tillåtet att hylla våren och sommaren i diverse psalmer emedan musikstilar såsom black- och dödsmetal under lång tid ansetts "bedrövliga" allmänt sett? Är inte dessa genres mer livskraftiga och frihetsbejakande än mycket annat skit som förekommer i samhälleig tillvaro?
Om nu döden är en naturlig del av livet. borde då inte fler lyssna på dödsmetal?
Om nu naturen är en så viktig del för gemene man, borde inte då blackmetal vara något som lockar fler anhängare? Oftast beskriver texterna i dessa genres rådande omständigheter bättre på ett mer nyanserat sätt än vilken annan samhällsivrare som helst...
Tänk om, tänk rätt, tänk själv!
Människan har trots allt begåvats med något som kallas hjärna, är det inte dags änvända den då och inte bete sig som en struts och sticka huvudet i sanden så fort det uppstår något?
 
På återseende
//
Demolithia