demolithia.webblogg.se

I backspegeln: Intervjuer man minns -del 1.

Kategori: intervju

Mitt intåg på banan i perifern inom metalsfären tog visserligen avstamp redan cirkus 1997/998 nångång, då det man begynte ränna på diverse metalgatherings i de värmländska djupa skogarna. Så till skillnad från de flesta bandmedlemmar man haft ynnest intervjua under den period man fram tills idag varit mest "aktiv", kom "debuten" otaliga år senare än vad majoriten av "intervju-offer" hade då de flesta av dem då dessa kom i kontakt med metal/rock först hade.

Genom åren då man varit verksam som fotograf/skribent och även vid enstaka festivaler dragit ett å annat lersörjigt strå till stacken i ihällande regnbyar i den sotsvarta svenska myllan..

 

 

En intervju man sent, läs aldrig förmodligen kommer glömma, är den med Watains frontman & vokiller. en "metaldemon" man haft ynnest träffa in real life åtskilliga gånger. Bl.a  då han  med kraftfull frenesi, som sessionstrummis i akten VOMITOR, gnuggade stockarna mot skinnet och nästan bokstavligt talat piskade "dreten" ur övriga ordinarie bandmedlemmars musikaliska utövande vid det aktuella tillfället. Året var 2011 och undertecknad genomförde en hisnade (och ömsom makaber trip till Bergen. Men det kära läsare  är ett sidospår jag ev ämnar förtälja vid någon lägereld i de norrländska vidderna. Eller så kryper detta personliga minne in i något av hjärnans maskhål och försvinner som fis i rymden - for all damn eternity!

Men för att återgå till rätt spår: Här nedan följer intervjun i sin helgjutna original formation. No more  no less..  join the ride.. here we go!

*Bandets namn, Watain, har sitt ursprung i en av de första erkända blackmetalbanden i Usa - Von. Är detta band något som legat till grund som influens av skapandet av era musikaliska alster?

E. -Kanske inte musikaliskt lika mycket som spirituellt. Deras uppenbara kontakt med den uråldriga kraften från vilken all sann Black Metal är sprungen är något som alltid varit centralt även hos oss.

*Har ni fått många förfrågningar från människor som önskar avlägga ett besök i Wolf´s Lair?

-Ja, men det är inget ställe där vi släpper in vem som helst. Det har blivit alldeles för mycket uppståndelse kring den platsen. Den är till för oss och våra närmaste, och i vissa fall har även utbölingar lyckats nästla sig in. Till deras stora förtvivlan.

*Många band har s.k street teams... Vad är din uppfattning om detta?

-Jag skulle vilja ha ett Watain street-team som går ut på gatan och fäster fast Watain flyers i folks ansikten med häftpistoler, häller ruttet blod i barnvagnar medan de skanderar vårt bandnamn, går in på sjukhus och spelade upp våra skivor genom PA system i öronen på döende människor, bränner ner polis-stationer i vårat namn osv osv. (Detta fenomen skulle vara oerhört intressant få uppleva innan livsådran går "Cold White Death till mötes).

*Om du fick möjlighet träffa en historisk person. Vem skulle det bli och varför?

- Mycket svår fråga. Jag skulle gärna dela några flaskor absinth med Crowley, Hitler, Moses, Savitri Devi, Euronymous, Mahabharatas författare Vyasa, Akhenaten, Marquis de Sade. Listan kan göras väldigt lång, även om den bistra sanningen är att dessa människor ändå bara är små tafatta gnistor i en alltför grådaskig människohistoria.

*Vad har vargen som djur för symboliskt värde för dig?

-Laglöshet, nattvarelser, lykantropi, rovdjur, att värna om sin egen flock. Vargen är även oftast högst upp i kedjan i det ekosystem han innefattas i, vilket representerar vår position i Black Metal-scenen perfekt.

*Om du fick välja fritt utan restriktioner. Vilket husdjur skulle man då finna hemma hos dig?

-Jag väljer alltid fritt utan restriktioner, och jag har inget husdjur. Har tillräckligt att göra med mig själv.

*I en tidigare intervju (i Global Domination, 2007) ombads du rangordna några band/artister, samt säga några ord om dessa: Emperor,Immortal,:Watain:,Dissection, HammerFall, Satyricon,Dark Funeral,Darkthrone,Dark Tranquillity,Dark Angel,Dark Empire,Darkane,The Haunted, Dream Theater,David Hasselhoff Om du skulle få samma fråga idag, men med dessa band/artister: Belphegor, Syn:drom, AEON, Setherial, Naglfar, Sanctification, Bibleblack, Nattas, Deicide, Morbid Angel, Godhate, Vomitory, Corroded,Bethzaida, Burzum, Finntroll, Johnny Cash..

- Hur skulle den rangordningen te sig? -Morbid Angel, Johnny Cash och Burzum i toppen, resten bemödar jag mig inte ens med att kommentera.

*Hur kom du in på just blackmetal-banan? Skulle dit liv varit annorlunda om du tex satsat med all kraft på tex doom/heavymetal?

-Då jag är Satanist är min primära koppling till Black Metal självklar. Självklart har Black Metal färgat av sig på min tillvaro. Så känner alla som tar genren på allvar.

*Första anhalten på er Europaturné "Reaping Death Tour 2010" blir på Podium Romein i Nederländerna. Vilket land ni spelat i tidigare har varit absolut bäst?

- Jag skulle nog säga Chile, men förvånansvärt nog vill jag även nämna Sverige, senaste konserterna vi gjort här var fruktansvärt bra. Mycket hängiven publik och våldsam, svart stämning som påminde om tiden man själv började besöka dylika tillställningar.

*Denna turné avverkar ni tillsammans med Deströyer666. Vilket av de band ni tidigare varit på turné med, skulle ni vilja åka med ut igen?

-Dissection och Celtic Frost, vilket ju som alla vet aldrig kommer hända.

*Livsfilosofi? Politisk ståndpunkt?

-Satanist. Den centrala kraften i mitt liv är Djävulens eld. Till den dedikerar jag allt mitt arbete, och till den skall jag återvända när detta liv är fullbordat.

*Några band skriver sina texter på nativitetsspråket, medan andra bakar in latinska fraser i sina texter...

Vad vill du att jag ska göra åt den saken? Inget, förutom att fortsätta skapa Black Metal magic i sann Watain-anda...

*Om du skulle få chansen sätta ihop ditt "drömband". Vilka musiker skulle då ingå i bandet? Eller är du nöjd med nuvarande line-up?

-Mitt "drömband" är Watain. Det finns inget band som jag hyser större respekt för, eller beundrar mer.

*Ditt råd till kidsen som startar upp band i dag skulle bli?

-Något i stil med "Ge fan i att starta ett band, era talanglösa idioter".

* Berätta gärna mer om Watain som begrepp. Vilket budskap strävar du/bandet efter att förmedla?

- Watain är ett fönster in i det förbjudna paradiset. Med hjälp av vår musik och konst drar vi undan slöjan till det fördolda mörkret som ligger bortom skapelsen.Precis som något som symboliskt beskrivs på konvolutet till vårat senaste album Lawless Darkness. Det är det sann rock musik alltid ämnat göra; bygga en bro bort från denna gråa illusion som kallas verkligheten.Till det allätande urkaos som råder bakom guds murar. Watain omfamnar och gudomliggör den sidan i människan som skapelens gud ämnar att förtrycka, tukta och slutligen eliminera. Den sanna upplysningen och makten finns inom det outforskade, det förbjudna, som undanhålls från människan på grund av att de kyrkor, regeringar och institutioner som vill upprätthålla den rådande ordningen är rädda för vad som skulle hända om gemene man skulle bli en fritt tänkande individ och söka sig tillbaka till sitt kaotiska ursprung, där inga lagar finns. Oavsett hur destruktiv den urkraft som finns där må vara, så bör det vara upp till var och en om de vill konfronteras med den. Till och med bibeln klargör tydligt att den förbjudna frukten skänker visdom till människan, och istället för att frånsäga oss rätten att ta del av den visdomen och söka bortom vår mänskliga natur så har vi gjort det till vårt kall. de gudar som prisas inom Watain är de som representerar motståndet och upproret gemtemot ordningen; Satan, Kali, Loke, Lucifer, Prometheus, Tiamat osv. De som väljer att använda sin gudomliga eld till sin egen vinning, istället för att att verka i sina överordnades namn.

Hell Satan! Hell Kaos!

Denna intervju skådade dagens bistra ljus first time  i NRM webzine, som frodades i nåt år. Men det skulle vara oerhört intressant om E. skulle svarat detsamma idag som för typ 5 år sedan..

På återseende

//Demolithia

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: