demolithia.webblogg.se

Deathening - Chained In Blood

Kategori: dynamitladdning

Att konstruera en produkt som innehåller både brutal och melodiös death/thrash är ett arbete som kräver finess såväl som skicklighet.  En av de svenska akter som lyckats med det konceptet är DEATHENING, vilket bildades 2007 av gitarristen Pål Callmer och trummisen  Arnold Lindberg. Med en gedigen meritlista som ljudtekniker/producent till album med Dimension Zero, Evergrey, In Flames och Trident bland andra, har Arnold samarbetat med Pål i flertalet  projekt sedan mitten av nittiotalet, med Arnold bakom trumsetet i Murderplan (Let's Roll, 2008, Ascent Records) och som sångare i Supraload (Hype Divine, 2005).

Deathening använder sig som redan nämnt av både brutala och melodiösa influenser av old-school death och thrash med syfte att utföra en mix av in-your-face, tekniska riff och harmoniska ackord och solon.Konstellationens debutalbum "OPEN UP AND SWALLOW" (2011), blev så väl mottagen att det röstades fram som bästa debutalbum i en av de existerande underground webzines. Det fick också airplay på svensk nationell radio och följdes av spelningar i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Det är sällan man får en andra chans att göra ett första intryck, och trots att jag måhända inte är så megainsatt vad gäller Deathening sedan det tidigare eposet, "Open Up and Swallow"- vilket finns tillgängligt på Spotify (http://open.spotify.com/album/0BhtjrClKCMeKq1q4bXvyl ), må jag erkänna jag är djupt imponerad av soundet på uppföljaren "Chained in Blood". Trots att öppningsspåret " Self Impaled" tämligen snabbt passerar något av obemärkt revy, så är andra låten "Slave To The Kill" desto mer trollbindande..mer pang på rödbetan inlindat i ett nät av symfoniska tongångar om man säger så..Och den kaskad av dogmatiskt tungt doomartade introt till "Bleed" vaggar en nästan in i en "falsk föreställning", ungefär som lugnet före stormen, innan helvetet bryter loss, och man kastas rakt in i stormens öga av den dynamiska frenesi som råder..
Som helhet är albumet "Chained In Blood" en 12-spårig produktion som VERKLIGEN kommer sätta sina spår!

Mitt omdöme: Grandslam.. som får blodet svalla!  Onekligen nervkittlande öronvaxrensning…Och jag skulle definitvt inte bli förvånad om "Chained In Blood" kommer erhålla utmärkelse som faller inom kategorin top 10 albums 2013..

(9/10)

bäst "Slave To The Kill", Beast Inside..

Denna review avslutas med det nu något slitna citatet.. "Man ska inte ändra ett vinnande koncept"

På återseende

//

Demolithia

För mer info om Deathening, visit: http://www.deathening.se

 Denna review är även för SwedenMetal.se

Kommentarer


Kommentera inlägget här: